Preguntes freqüents

¿ARQUITECTE SENIOR? De la mà de la prosperitat, tothom té un nebot que ha acabat Arquitetura. També en té un'altre que ha acabat medicina, però segurament no es farà operar per ell. Un Arquitecte Senior és el que no només en té un títol, sino un munt d'anys d'experiencia exitosa i reconeguda. Demaneu referències. ¿QUÉ FA UN ARQUITECTE?

La pregunta fóra, més aviat ¿qué pot fer un arquitecte?   Pot fer (i haurà de fer) el següent :

 1- Ser l'introductor fidel i de confiança del client dins del món de la construcció en un lloc concret : Transferir-li amb total honestedat tota la informació que necesita sobre legalitat, burocràcia, implicacions fiscals, sistemes constructius, procediments, usos i costums locals respecte a la construcció, formules de contractació, riscos inherents i costos de tot plegat.  Per tant, la relació no potser més que d'absoluta CONFIANÇA, similar a la que es posa en un cirugià quan vols que t'operi de la vista (una casa costa un ull de la cara). I per això, la primera virtut de l'arquitecte ha de ser la fidelitat i la honestedat.  Es absolutament intorelable que un arquitecte cobri comissions dels industrials (cosa normal en els decoradors).

2- Informar com abans millor dels seus honoraris, i produir el conveni a l'efecte.

3- Escoltar amb atenció les demandes explícites del seu client, i aprendre a descobrir les implícites. Possar tots els seus coneixements i dedicar-li les hores que calgui per fer-li diferents propostes de disseny fins que es mostri satisfet.  Però abans cal que s'aseguri que el client ENTEN perfectament el que se li proposa, i això pot exigir perspectives, maquetes, renders 3D, muntatges in situ, visites a llocs i gesticulacions variades.  En el cas de discrepàncies insalvables respecte al temes fonamentals, com ara l'estètica, plantejar el conflicte de incompatibilitat i resoldre la relació com abans millor.

4- Fabricar un projecte complet i coherent, amb uns amidaments amb el mínim d'omisions i errors, per tal que pugui ser pressupostat per varis constructors amb la garantia que tots donen preu per les mateixes qualitats. Assessorar-li en la tria de constructor amb la confiança de que ho fa amb total fidelitat.

5- Acompanyar-lo en el tràmit d'obtenir llicència, i fer, sense càrrec i ràpidament, les modificacions necessàries en el projecte per tal d'obtenir.la.

6- Durant l'obra, asistir a les visites necessàries per precisar els continguts del projecte o canviar aspectes o procediments si es veu convenient. També atendre les demandes de canvis que el client li faci devant la realitat de l'obra i els seus comprensibles dubtes i neguits.

7- També durant l'obra ser present i assumir el protagonisme que se li demani devant qualsevol conflicte que es presenti, amb les Administracions, els veins o el propi constructor.

8- En finalitzar l'obra, facilitar els papers i tràmits necessaris.  Posterioment, atendre consultes sobre deficiències o conflictes sobrevinguts.

¿QUINS TIPUS D'ARQUITECTES N'HI HA? Apart dels Senior i dels Junior, trobem:

1- Els divins, subdividits en divins reconeguts i divins per reconèixer. No fan edificis o cases, sino artefactes "originals", que si duren prou, poden arribar a ser obres d'art. Ho fan perquè li ho demanen (els primers) o perquè és el que faran de tota manera (els segons).  Son cars, no tant pels seus honoraris (que, al menys en relació ales hores emprades, són merescuts) sinò perquè el seu producte surt car.

2- Els firmons. Només firmen. Ho que els hi portis. Els seus honoraris són barats (o ho haurien de ser), però els seus productes més aviat no. No has d'esperar RES d'ells, llevat de firmar papers. Espècie que estava en vies d'extinció, però que s'ha revifat gràcies a internet i la cultura del low cost.

3- Els inútils : igual proporció que a totes les professions.  Sortosament acostumen a ser coneguts si investigues.

4- La majoría : gent esforçada i, en general, capaç.  Et poden ajudar i finalment resulten barats.  N'hi ha que saben fer arquitectura actual i imaginativa, o bé tradicional i correcta. Cal demanar referències.